Annemarie Bijl
Praktijk voor Psychologie en Psycho-oncologie, verlies- en rouwverwerking

Verwerken

Emotionele rollercoaster
De meeste mensen kunnen de diagnose kanker niet 1-2-3 verwerken. Ook maanden na de diagnose, soms zelfs jaren erna, kunnen mensen er nog steeds last van hebben. Psychologisch onderzoek laat zien dat mensen bij een harde klap over het algemeen door een aantal vastomlijnde fasen gaan. Eerst is er vaak ontkenning of een gevoel van het kan niet waar zijn. In een latere fase komt er boosheid of verzet: ‘Waarom ik?!’ Die boosheid kan dan weer omslaan in verdriet. Wanneer het verdriet ruimte krijgt komt er meer aanvaarding. Dan kan het zijn - ook al is het moeilijk - dat men nieuwe zin of betekenis gaat ervaren.

Ieder mens reageert echter anders op de diagnose kanker. Sommige mensen reageren in eerste instantie met verzet, anderen met verdriet, en weer anderen aanvaarden hun lot gelaten, maar worden in een latere fase alsnog kwaad. Je kunt dus heel verschillend reageren, soms langere tijd in één fase vastzitten of tussen twee fases heen en weer bewegen. Dat kan allemaal gebeuren en is ook allemaal normaal: Het is gewoon hoe de menselijke geest een harde klap probeert te verwerken.

Besef dat de mensen om je heen ook de situatie moeten verwerken en deze fasen doormaken. Dit kan niet makkelijk voor je zijn maar heb begrip voor elkaar en geef elkaar de ruimte. Dat kan helpen om op een natuurlijke manier door dit proces te gaan.

Hier vind je enkele tips die je op weg kunnen helpen bij dit proces van heen en weer bewegen. Wanneer je er in je eentje niet uitkomt zoek dan steun bij goede vrienden of zoek professionele hulp. Het kan je helpen om je leven na kanker te hervinden.

Annemarie Bijl
Contact