‘Piekeren geeft aan kleine dingen grote schaduwen’
Citaat Ans Remmits
Je kunt er echt iets tegen doen.
Beweeg
Kies een lichaamsactiviteit die je leuk vindt: fietsen, wandelen, joggen, sporten,…
Je gaat vanzelf minder piekeren, je verhoogt je energiepeil en je doorzettingsvermogen.
Bovendien krijg je er een heerlijk ontspannen gevoel van.
Gezonde vermoeidheid verbetert ook je slaap.
Bewegen kan simpel zijn: met de fiets naar de bakker, te voet naar het station, de trap nemen in plaats van de lift.
Reken op vrienden
Zolang je het zelf niet zegt, kunnen je vrienden ook niet weten hoe jij je voelt en hoeveel behoefte je hebt aan contact. Heb je het moeilijk, dan kost het meer energie om naar hen toe te stappen, maar je moet het absoluut doen.
Er is niets dat meer kracht geeft dan je door je vrienden aanvaard en begrepen te voelen. Mensen genoeg: collega's, teamgenoten, kennissen, buren, kameraden, vrienden. Met iedereen deel je wel iets. Mensen worden gelukkig van mensen
Zoek afleiding in activiteiten, ga ervoor
Wie opgaat in een activiteit, piekert niet en krijgt het gevoel dat hij echt leeft. Er bestaan 1001 manieren om afleiding te zoeken: een film bekijken, borduren (steken tellen!!) Sudoku maken, vrienden opzoeken, een recept uitproberen, je dochter helpen bij haar huistaak, voetballen, huis schoonmaken, toneelspelen, actief zijn in een vereniging.
Vast tijdstip om te piekeren
Dagelijks op een vast tijdstip flink piekeren, bv 5 minuten. Elke keer als je de neiging hebt om hierna weer te gaan piekeren, schuif je het op naar de volgende dag: Morgen mag ik weer piekeren, NU NIET!
Richt je op vertrouwen in plaats van op angst
Mensen piekeren vaak uit angst voor het onbekende. Men wil weten hoe iets afloopt, we zijn dan vooral bang om de controle te verliezen. Hoe minder vertrouwen iemand kan stellen in het leven, des te meer zal hij of zij alles proberen in de hand te houden.
Blijf je maar piekeren, pieker dan niet langer maar neem contact met mij op.
Annemarie Bijl
Contact