Annemarie Bijl
Praktijk voor Psychologie en Psycho-oncologie, verlies- en rouwverwerking

Ben je depressief of heb je een dipje?

Dipje
Altijd gelukkig zijn? Altijd kunnen lachen? Dat is onbegonnen werk. Een traan hoort evenzeer bij het leven als een lach. Een leven zonder tegenslagen bestaat gewoon niet. Iedereen ziet het wel eens niet meer zitten: een vriend die moeilijk doet, een relatie die even door een moeilijke fase moet, een tegenslag op het werk of in de studie, een ruzie die niet opklaart, een sollicitatie die niet verliep zoals gewenst. Zich treurig voelen na een tegenslag of gewoon na een ruzie is dus normaal. Treurige gevoelens kunnen ook zómaar opkomen. Ook dat is niet raar. Meestal trekt zo’n sombere bui vanzelf weg. Een dipje is dus tijdelijk van aard. Het komt en gaat.

Wat kan je eraan doen?

Depressie
Je voelt je een langere periode somber en lusteloos. Je hebt nergens zin in, je onderneemt steeds minder en je steekt steeds minder energie in sociale contacten. Niets interesseert je nog en je denkt alleen nog maar aan negatieve zaken. Er kan dan sprake zijn van een depressie.
Een depressie is dus een langdurige aandoening en gaat niet vanzelf over. Als je depressief bent, heb je geen energie meer en onvoldoende kracht om actief je eigen geestelijke gezondheid te versterken. Om de negatieve spiraal te doorbreken heb je hulp nodig van een professionele hulpverlener.

Hoe kan ik je helpen?
Samen met mij ga je op zoek naar de oorzaak van je klachten. Je leert weer structuur in je leven aan te brengen. We gaan aandacht besteden aan je gedachten, je gevoelens en wat je voelt in je lichaam. Je wordt je bewust van de relatie tussen denken en voelen. Ik maak hierbij gebruik van interventies uit de cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie en mindfulness. Als de depressie zeer ernstig is dan zal ik je doorverwijzen.

Annemarie Bijl
Contact