Annemarie Bijl
Praktijk voor Psychologie en Psycho-oncologie, verlies- en rouwverwerking

Verlies en rouwverwerking

Wat is rouw?
Rouw, verlies, dan denk je aan het overlijden van een dierbare. Maar er zijn meer momenten waarop je iets kwijtraakt dat je dierbaar was, je huwelijk, de hoop op een kind of het verlies van je baan. Iedereen weet dat verlies bij het leven hoort, echter wanneer het je overkomt, weet je er niet altijd mee om te gaan.

De gevolgen van verlies
Hoe je rouwt, hangt af van een aantal factoren zoals van je leeftijd, van de mate waarin je op het verlies bent voorbereid, van je innerlijke kracht en van de steun van buitenaf. Meestal is rouwen een intens maar ook langdurig proces. Tijdens dat proces neemt het rouwen een groot deel van je beschikbare energie en aandacht in beslag. Allerlei lichamelijke en emotionele klachten zijn het gevolg:
In alle gevallen moet je met het verlies leren omgaan. Dat is nooit gemakkelijk. Toch kun je er in de meeste gevallen, samen met familie en vrienden, na verloop van tijd vorm aan geven. Maar soms lukt het niet het gewone leven weer op te pakken, je kunt hierdoor ook problemen krijgen in je relatie met anderen of in je werksituatie. Als het verlies je leven gaat beheersen, wordt het te zwaar. Je komt er alleen niet meer uit en hebt begeleiding nodig.

Je hoeft het niet alleen te doen, ik wil je graag ondersteunen in dit proces.

Annemarie Bijl
Contact